Andaman Denizi’ndeki 99 adacıktan oluşan Langkawi, dünyanın en yaşlı kara parçası. Bu özelliğini kanıtlamak istercesine doğal güzelliklerle bezeli ada, turistler için tam bir cennet. Avrupa’dan, Asya’dan, Arap Yarımadası’ndan gelen turistler, adanın yeşil mavi denizinden daha çok doğal güzelliklerini görmek için geliyorlar. Üstelik ada, vergisiz bölge ilan edildiği için yakın coğrafyalardan sadece alış veriş yapma amacıyla gelenler bile var.

Langkawi 1987 yılına kadar hiç ilgi uyandırmıyormuş ancak bu yıl, adada turizmin önem kazanması için bir adım atılmış ve ada, vergisiz bölge ilan edilmiş. O döneme kadar turistlerin adını bile bilmedikleri ada, birden bire gözde bir tatil cenneti olmuş. Buna, uzun yıllar boyunca iyi korunan doğal güzelliklerinin ünü de yapışınca, Langkawi Malezya’ya gelen turistlerin uğrak yeri haline gelmiş.

Turizmin ilgi uyandırmaya başlamasıyla birlikte Langkawi’de turistik tesislerin inşası hız kazanmış. Bugün adada her bütçeye uygun otel var. Pansiyonlardan en lüks otellere kadar, geniş bir yelpaze içinde bütçenize en uygun olanı seçmek mümkün.

Langkawi ismini bölgede rastlanan kahverengi kartallardan almış. Malayca kartal anlamına gelen helang ile Sanskritçe kahverengi taş anlamına gelen kawi birleştirilmiş ve ada ismine kavuşmuş. Adanın simgesi olan kahverengi kartalları görebilmek için Kilim Nehri’nde özel turlar düzenlenmekte ama oraya kadar gitmeden önce, Kartal Meydanı’ndaki dev kartal heykelini görmenizi tavsiye ederim. Bir zamanlar tek ulaşım yolu olan feribotlarla adaya ulaşan insanları karşılayan bu dev heykel, bulunduğu meydana da adını vermiş. Sadece turistler için değil, yerel halk için de bir uğrak yeri.

 

Rivayetlerin İzindeki Turistler

Langkawi’ye yapılan turlar sadece adadaki lüks otellerde kalıp, denize girmek ve güneşlenmekten ibaret değil. Adaya gelen herkes, odalarının hemen ilerisinde uzanıveren yeşil mavi okyanusla göz banyosu yapıp, dışarı çıkıyor. Bunun birçok nedeni var. İşte o nedenlerden sadece biri: Gunung Mat Cincang.

Gunung Mat Cincang, 2003’te açılmış bir teleferik sistemi sayesinde 700 metrelik tepesine çıkabildiğiniz bir dağ. Bu dağın tepesine çıkmak için, altınızdan akan yedi şelalenin sesini duyduğunuz, adeta dipsiz uçurumların üzerinden bir kuş misali süzüldüğünüz teleferik kabinlerine binmeniz gerekiyor. Bu hayatınız boyunca yaşayabileceğiniz nadir uçuş deneyimlerinden biri olacaktır. Ürkütücü de olsa varış noktasında bekleyen manzara her şeye değer. Hava açık olduğunda Tayland adalarına kadar olan bölge görülebiliyor.

Adanın diğer ilgi çeken bölgesi ise Hamile Kadın Dağı. Birçok kadın turistin akın ettiği dağın özelliği, uzaktan bakıldığında uzanan hamile bir kadına benzemesi. Dağın tepesindeki gölden su içen kadınların çocuklarının olacağına inanılıyor. Rivayet bu ya, inanan inanmayan ‘ya tutarsa’ mantığıyla gelip, sudan içiyor. Dayang Bunting Adası’nın bu en büyük gölü14 metre derinlikte, kireçtaşlarının erimesi ve dağın içindeki mağaraların çökmesi sonucu oluşmuş. Gölde güneş enerjisiyle çalışan pedallı teknelerle gezinti imkânı olduğu gibi, ziyaretçilerin yüzmesi için de bir bölüm ayrılmış.

Langkawi’nin doğa dokusu ona önemli bir koruma sağlamakta. Mangrov ormanlarıyla çevrili bu ada, tsunamiye karşı korunaklı. Ağaç köklerinin adeta bir örümcek ağı gibi sarıp sarmaladığı bu kıyılar, turizme de hizmet etmekte. Malezya’da 55 tipte 400 hektarlık mangrov ormanları bulunuyor, mangrovların 20 çeşidi ise Langkawi’de. Bu da turistler için neden mangrov ormanları turu düzenlendiğini açıklıyor. Hem bu ağaçların ilginç görünümleri hem de olası bir tsunamide dalgaları kırıp adanın içlerine ulaşmasını engellemeleri, onları önemli bir gelir kaynağı haline getirmiş. Bu noktada mangrov ormanlarındaki maymunların da katkısını hatırlatmakta fayda var.

Langkawi Adası’nın en uzun kumsalı ise Pantai Cenang. En uzun kumsal olması, su sporları merkezi olması anlamına da geliyor. Burası aynı zamanda adanın ilk turizm bölgesi. Bu nedenle bölgede vergisiz alış veriş yapabileceğiniz birçok dükkân ve bir de akvaryum bulunuyor. Buradaki tüm restoranlar ve dükkânlar gecenin geç saatlerine kadar açık. Dinlenme ve alış veriş gününüzü Pantai Cenang’da geçirebilir ve Malezya’nın bu en büyük akvaryumunu da ziyaret edebilirsiniz.