Fotoğraf sanatçısı Ara Güler’e, Türkiye Ermeni Katolik Patrikhanesi tarafından “Mıgırdiç Beşiktaşlıyan Özel Nişanı” verildi.

“Çektiği her fotoğraf insanlık tarihi için çok önemli”

Fotoğraf sanatçısı ve belgeselci Coşkun Aral ise Güler’le tanışmak için defalarca girişimde bulunduğunu, tanışmanın ise 1977’nin “1 Mayıs”ına kısmet olduğunu anlattı.

Aral, birçok sergide bir araya geldiklerine dikkati çekerek, “Onunla beraber yaşama dair izleri bulmanın getirdiği keyif bambaşka. Ara’nın fotoğrafçı tarafını biliyoruz. Onun bir de insan tarafı var. O dünyanın hem gözü hem tarihi hem tarihçisi. İnsan olma özelliğini geçmişten geleceğe saklayan bir değer. Onun öğrencisi ve dostu olmak benim için onu ve şereftir. Attığı her imza, yazdığı her yazı, çektiği her fotoğraf insanlık tarihi için çok önemli, iz bırakacak değerlerdir.” dedi.

Güler’e “Mıgırdiç Beşiktaşlıyan Özel Nişanı” verilme gerekçesinde de şu ifadelere yer verildi:

“Ara Güler, dünya çapında bir fotoğraf üstadı olarak tanınmıştır. Onun sanatı 20. yüzyılın ikinci yarısında, özellikle İstanbul ve Türkiye insanının günlük yaşamının canlı bir tanığı olarak bizleri büyülemektedir. Bu nedenle Ara Güler’i, ilk defa olarak Mıgırdiç Beşiktaşlıyan adına tarafımızdan verilecek olan özel nişan ile taltif etmeyi uygun bulduk.”

Coşkun Aral imzalı Ara Güler belgeselinin bir kısmının da gösterildiği törende, “Mıgırdiç Beşiktaşlıyan Özel Nişanı” sanatçıya, Başpiskopos Levon Zekiyan tarafından verildi.

Kaynak: AA