Kale Kilit, Kilit ve Kapıların Öyküsünü Gün Işığına Çıkarıyor!

Kale Kilit tarafından projelendirilerek, Haberci Yapım tarafından hazırlanan “Güvene Açılan Kapılar ve Kilitler” belgeseli ilk olarak İz TV’de yayınlandı.

Genel yönetmenliği usta gazeteci ve belgesel yapımcısı Coşkun Aral, yönetmenliği Murat Toy, Yapım Koordinatörlüğü Müge Aral tarafından gerçekleştirilen “Güvene Açılan Kapılar ve Kilitler” belgeselinin çekimleri 2011 yılında gerçekleştirilerek yayına hazırlandı.

Yurtiçi ve yurtdışında bir çok tarihi ve özel kapı ve kilidin yer aldığı belgesel Türkiye’de bu amaçla yapılmış ilk belgesel olma özelliğini taşıyor.

“Güvene Açılan Kapılar ve Kilitler” belgeseli, tarih boyunca güvenliğin sembolü olan kilidin M.Ö 500’lü yıllardan başlayan ve bugüne ulaşan serüvenini anlatıyor. İzleyici, bir yandan kilidin ve kilidin vazgeçilmez yoldaşı kapıların tarihi gelişiminin izlerini sürerken diğer yandan toplumsal hayatın vazgeçilmezi olan bu iki yapı unsurunun gündelik hayatı nasıl belirlediğine tanıklık edecek.

25 Ocak 2012’de İZ TV’de izleyici ile buluşan belgeselin çekimleri, yurtiçinde Sivas Divriği, Safranbolu, Mardin, İstanbul, yurtdışında ise İran – İsfahan, Tahran, Yemen – San’a, İtalya – Venedik, Floransa, Hindistan – Jaipur ve Rusya – Moskova’da gerçekleşen çekimlerde tarihe tanıklık etmiş çok sayıda kapının ve kilidin hikayesi işlendi.

Belgesel çekimine, Türkiye’de ilk yerli kilidin üretimini yaparak, tüm dünyaca tanınan bir marka haline getiren Kale Kilit’in kurucusu ve Onursal Başkanı Sadık Özgür’ün iş hayatına atıldığı Haliç Tersanesi’nde başlandı.

Belgeselde, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Anabilim Dalı Prof. Dr. Mustafa Kaçar’ın antik dönemden itibaren kilit tarihi konusundaki araştırmalarının yanısıra, Kale Kilit Onursal Başkanı Sadık Özgür, Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Özgür, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kenan Kızıltan, Teknik Müdür Raşit Aksoy ve Kale Kilit’in deneyimli ustalarının anıları izleyicileri kilit tarihinde bir yolculuğa çıkaracak.

Güvene Açılan Kapılar ve Kilitler Belgeseli konusunda birlikte çalıştığımız yapımcı Coşkun Aral çalışmayla ilgili yorumlarını bizimle paylaşarak; Bu belgeselle Türkiye’de evrensel kalitede üretim yapan bir kurumun desteğiyle yaşamın olmazsa olmazlarından sayılan ve tarihin derinliklerinden günümüze kadar temel özellikleri değişmeden görselliği değişen kapı ve kilit üzerine yapılan bir belgesel hazırladık. Bu topraklarda ilk örneklerini bulabildiğimiz kapı ve kilit üzerine geçtiğimiz yüzyılda sanat ve zanaatı ortak potaya sokarak ilk yerli imalatı gerçekleştiren değerli bir iş adamının kısa öyküsünün de bulunduğu, dünyada farklı ülkelerden örneklerle birlikte hazırladığımız bu belgesel, izleyicilerin hiç düşünmedikleri ama hayatlarının her anında var olan kapı ve kilitler üzerine farklı düşünmelerini sağlayacak. “ dedi.

[su_button url=”http://haberci.com/2017/07/21/afganistan/” target=”blank” background=”#e57069″ color=”#ffffff” center=”yes” icon=”icon: arrow-circle-o-right”]Coşkun Aral’ın Kaleminden: “Kapılar ve Kilitler”[/su_button]