İrlanda deyince aklıma 80’li yıllarda yaşanan Protestan-Katolik çatışmaları, açlık grevleri, hayatlarını kaybeden insanlar ve o günlerde bir muhabir olarak tanık olduğum misafirperverlik geliyor. Yıllar sonra ülkeye kızımla tekrar gittiğimde eski anılarım canlandı. İrlanda’ya ilk defa giden kızımın aklındaysa Titanik Müzesi kaldı.

shankill caddesi belfast

Kuzey İrlanda’nın başkenti Belfast’ın havası gri olabilir ama kendisi renkli. Ne var ki bu renklerin altında geçmişin gerilimli günleri yatıyor. Bu gerilimli günler geride kalmış olabilir ama Birleşik Krallık’ta Protestanlar’ın yaşadığı Shankill Caddesi’yle, Katolikler’in yaşadığı Falls Caddesi’ni hala demir kapılar ayırıyor. Akşam olunca kapanan kapılara “’barış duvarı”’ deniyor.

falls caddesi belfast

Katolik İrlandalılar ve Protestan İngilizler arasında 70’li ve 80’li yıllara damga vuran çatışmalara ben de tanıklık etmiştim. Baskıya ve ayrımcılığa karşı başkaldıran Katolikler, Protestanlarla sokak çatışmalarında karşı karşıya geliyordu. Çoğunluk olan Protestanlar, ülkenin güneyindeki gibi bağımsız olmak yerine Büyük Britanya’ya bağlı kalmak istiyordu. 1968’den sonra ülkede “’sorunlar”’ başgösterdi. Sokak çatışmaları bir iç savaşa dönüştü. Barış anlaşması ancak 30 yıl sonra imzalanabildi.

Belfast’tan Dublin’e

phoenix park dublin

Belfast’tan Dublin’e geçildiğinde bir başka ülkedeymişsiniz hissiyatına kapılmanız doğal. Kıta Avrupası’ndaki şehirlere daha benzer bir fotoğraf veren Dublin, yemyeşil bir şehir. Dublin’in en büyük yeşil alanlarından biri olan Phoenix Park’ta doğa ve tarihle iç içe bir gün geçirmek mümkün. 1660’larda Ormond Dükü’ne hediye edilen geyik sürüsünün çoğalarak yaşamaya devam ettiği bu parkta, geyiklerle tıpkı İstanbul’daki sokak hayvanları gibi yakın bir ilişki kurabilirsiniz.

[su_button url=”https://www.neredekal.com/blog/belfasttan-dubline-uzanan-irlanda-yolculugum/” target=”blank” background=”#e57069″ color=”#ffffff” center=”yes” icon=”icon: arrow-circle-o-right”]İlk Kez NeredeKal.com’da Yayımlanan Bu Yazının Tamamını Okumak İçin Tıklayın[/su_button]