Ne savaşlar yeni, ne de savaşlar yüzünden yerinden yurdundan olan mülteci dramı… Coşkun Aral’ın, günümüzde Suriye’de yaşanan ve 1970’lerde Kamboçya ve yakın geçmişte Burma’da yaşanmış mülteci dramına dikkat çekmek için geçtiğimiz yıl usta fotoğrafçılarla birlikte başlattığı uluslararası “Exodus: Deja-Vu” projesi bu anlamda dikkat çekici.
“Exodus: Deja-Vu”, geçmişte ve bugün dünyanın farklı coğrafyalarında yaşanan mülteci dramlarında usta fotoğrafçıların objektiflerine yakalanan çarpıcı kareler ve notlar çerçevesinde ilerliyor.
Özellikle Suriye iç savaşının patlak vermesinin ardından tüm dünyanın gözleri önündeki gerçekleri çarpıcı bir şekilde ortaya koymayı, göçmenler ve yerinden edilmiş insanlarla ilgili farkındalık yaratmayı amaçlayan projenin ilk ayağı, fotoğraf sergisi olacak. Malezya, Almanya, Fransa ve Türkiye olmak üzere 4 ülke ve 7 şehirde sergilenecek fotoğraflarda, mültecilerin zaman içindeki tehlikeli yolculukları gözler önüne serilecek.

Bu anlamda projenin ilk ayağı “Exodus- Dejavu” fotoğraf sergisi oldu. 4 ülkeyi ve 7 şehri dolaşmak üzere yola çıkan proje kapsamında Coşkun Aral ile birlikte 6 foto muhabirinin fotoğrafları sergilendi. Uluslararası sergide, mülteci krizini dünya gündemine taşıyan Doğan Haber Ajansı (DHA) muhabiri Nilüfer Demir’in 3 yaşındaki Aylan Kurdi fotoğrafı da yer aldı.

Proje; Sergi, Söyleşi ve Kitaptan Oluşuyor

Fotoğrafçı Coşkun Aral, sanat danışmanlığı hizmeti veren Visioncy Ajansı Başkanı Patrice Vallette ile birlikte Birleşmiş Milletler Mülteci Ajansı‘nın desteğiyle dünyada küresel çapta yaşanan mülteci dramına dikkat çekmek amacıyla bu uluslararası projeye imza attı. “Exodus: Deja Vu” adlı proje, “sergi, söyleşi ve kitap” olmak üzere üç platformda gerçekleştirilecek.

Serginin İlk Durağı Malezya Oldu

Dünyadan 6 ünlü fotoğrafçı ve gazetecinin çektiği geçmişten bugüne mültecilerin yaşamlarını yansıtan fotoğraflar, serginin ilk ayağı olan Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da geçtiğimiz yıl Ekim ayında sergilenmeye başladı.
Sergide dünyanın dört bir yanındaki mültecilerin hayatlarını bizzat izleyen fotoğrafçıların çektikleri resimler sergilenirken, ayrıca fotoğrafçıların çekim yaptıkları bölgelerde yaşadıklarını anlatan bir kitap da sunuldu.
Sergide Türkiye’den Coşkun Aral, Nilüfer Demir, Suriye’den Issa Touma, Fransa’dan Roland Neveu , Rusya’dan Sergey Ponomarev ve Malezya’dan Rahman Roslan’ın fotoğrafları yer alıyor.
AA muhabirine değerlendirmede bulunan Coşkun Aral, sergiyi mültecilerin yaşadıklarını dünyaya duyurmak için düzenlediklerini söyleyerek, “Bizim şu an yaptığımız çalışmanın amacı objektif olarak bir göz tanığı olarak bir foto muhabirinin çektikleriyle mültecil​erin durumunu dünyaya duyurmak. İlki Kuala Lumpur’da yapılıyor ama İstanbul’da, Almanya’nın değişik kentlerinde, Paris’te, belki Moskova’da, New York’ta ve Yeni Zelanda’da bütün bu dramayı ele almak istiyoruz. Çünkü bugün uzaktan baktığımız, gözlediğimiz veya fotoğraflardan gördüğünüz mültecilerin durumuna bizler de düşebiliriz.” dedi.

Coşkun Aral’dan Avrupa’nın Mültecilere Yaklaşımına Dair

Türkiye’nin mülteci politikasına değinen Aral, “Ülkemiz bu konuda üzerine düşeni kat be kat fazlasıyla yaptı. Şu an ülkemizde Suriye’den ve Irak’tan 3 milyona yakın mülteci var. Ama unutmamalıyız ki İran-Irak savaşı patlak verdiğinde bir o kadar daha gelmişti. Bunlar bir komşuluk, bir insanlık görevi.” ifadelerini kullandı.
Aral, Avrupa’nın mülteci sorununa yaklaşımıyla ilgili, “Unutmamamız gerekir, Avrupa da bundan 20 yıl önce mülteciler yarattı. Polonyalı mülteciler dünyanın her yerine gitti. II. Dünya Savaşı’ndan sonra milyonlarca Avrupalı mülteci başka ülkelere sığındı. Unutmamız gerekir ki tarih hep yaşanmışlıklarla dolu. Bu yüzden bu sadece bizim sorunumuz değil tüm dünyanın sorunu.” değerlendirmesinde bulundu.
Exodus sergisinin İsveç ayağı, ülkede epey ilgi gördü. İsveç Landskrona’da Landskrona PhotoFestival kapsamında sergilenen projeye dair İsveç basınında Coşkun Aral’la yapılan röportajlar da yer aldı..
Başlığı “Merhamet İçin Göz” olarak atılan röportajda Aral: “Sergiyi izleyen insanlardan tek beklediğim empati,” ifadelerini kullandı.

Exodus Deja Vu Ankara’da

Sergi, 20-24 Haziran 2017 tarihleri arasında Ankara CerModern’de kapılarını açtı.

Serginin 3.Ayağı Bangkok’ta

3.ayağı Bangkok’ta gerçekleştirilecek serginin hem bu kısmı, hem de İstanbul ayağı için çalışmalar sürüyor.

Serginin Kitabı da Basılacak

 Serginin düzenleneceği her şehirde, sanatçılar, foto muhabirleri, konuya dahil olan kurumlar, sivil toplum kuruluşları ve ziyaretçilerin katılımıyla sanat üzerinden dünyadaki göçmen krizine yönelik sohbetler düzenlendi. Ayrıca sergi onuruna basılacak kitapta, 6 fotoğrafçı seçkin yazarlarla ortak bir çalışmaya imza atacak. Her ülkeden önemli yazarların katılımıyla basılacak kitapta 80’den fazla fotoğraf yer alacak. Malezya’da İngilizce olarak basılan kitap, Malayca, Fransızca, İngilizce, Almanca ve Türkçe dillerinde de basılacak.

BONUS: Coşkun Aral, Exodus: DejaVu projesini anlatıyor: