Kırk küsur yıllık bir meslek yaşamı, ayak basılmamış az yeri kalan dünya coğrafyasında insanlığın, savaşın ve katliamın bin bir yüzü ve değişmeyen sonuç: Savaşların süregeliyor olması… 1974’te Günaydın ve Gün gazetelerinde başladığı meslek yaşamının ardından 1990’lı yıllardaki Haberci belgeseliyle tanınan Coşkun Aral’ın farklı mecralardaki konuşmalarından savaşlara ve insanlığa dair 6 sözünü Haberci.com okurları için derledik.

Bir Çocuk Ölüm Makinesine Nasıl Dönüştürülebilir?

Bunu anlamak için bana bir çocuğun sorduğu soruyu anlatmam yeterli olabilir. ABD’de 13-15 yaşlarındaki çocuklara yaptığım bir sunumda, 80’li yıllarda düşürülen bir uçakla ilgili bunun neden yapıldığını sordu aralarından biri. Durup dururken böyle bir şeyi kim, neden yapsındı? Ben de ona, söz konusu ülkede de bir bombardıman yapıldığını ve bu terörist eylemin de güya buna cevap vermek üzere düzenlendiğini söylediğimde, aldığım cevap daha da ilginçti. ‘O zaman haklı değiller mi?'”

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN

“Hiçbir Savaş Haklı Değildir”

“Gerekçeler ne olursa olsun; ister inanç, ister ekonomik, ister intikam üzerine olsun, hiçbir savaş haklı değil benim için…”

“Hayal Edilemeyecek Vahşetler…”

“Savaş insanın hayvandan daha öte, çılgınlıklarını düşünerek planlayıp hayal edilemeyecek vahşetleri uygulayabildiği bir yerdir.”

İLGİLİ RÖPORTAJIN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN

“İnsanın İnsana Yaptığı Eziyeti Artık Görmek İstemiyorum”

“Acı nerede olursa olsun, gözyaşı nerede olursa olsun, insanın insana yaptığı eziyete tanık olmak istemiyorum.”

“Savaşın ve Acının İçinde Hep Mutluluğu Aradım”

“Bir foto muhabiri olarak savaşın ve acının içinde hep mutluluğu aradım. Ama ne yazık ki, dünyanın bir yerinde savaş biterken, ne yazık ki başka bir yerde başlıyor. Korkunç savaşlara tanık oldum. Defalarca yaralandım. Sorgulandım, işkence gördüm, en acısı bunu kendi ülkemde de yaşadım.”

İLGİLİ SÖYLEŞİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN

“Çocuklar ve Savaş Deneyimi Olmayan İnsanların Karşı Karşıya Gelmesi Ne Acı!”

“Avın ve avcının belli olmadığı bu kirli savaşta, çocuklar ve savaş deneyimi olmayan insanların karşı karşıya getirilmesi ne acı! Başka ülkelerden aldıkları destek ve vaatlerle bunun kararını veren savaş ağaları için insan hayatının hiçbir önemi yok. Kim olursa olsun…”

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN

BONUS VIDEO: Coşkun Aral Anlatıyor: Silah Ticareti ve Savaşlar