Üsküdar Belediyesi tarafından “Foto Muhabiri Ara Güler’e Vefa Gecesi” düzenlendi. Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programda konuşan Ara Güler, dünyada en mühim bilginin tarih olduğunu, çünkü ancak tarih ile geçmişin öğrenilebileceğini söyledi.

[su_button url=”http://haberci.com/2017/07/27/haberci-yapim-coskun-aral-belgeseli-teaser/” target=”blank” background=”#e57069″ color=”#ffffff” center=”yes” icon=”icon: arrow-circle-o-right”]Coşkun Aral ve Haberci’den Ara Güler Belgeseli[/su_button]

“Güler, Yavuz gemisinin hikayesini yapmıştır”

Foto muhabiri Coşkun Aral da, Güler’e 45 yıldır çıraklık yaptığını, fakat hala ona kalfa olamadığını dile getirdi.

Ara Güler’in ayrıca tanınmayan birçok özelliğinin olduğuna dikkati çeken Aral, şunları anlattı:

“Belgeselci olduğunu biliyor musunuz? Üstelik Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan önce milyonlarca kilometrekare Osmanlı’nın bugün 765 bin kilometrekareye inmesine yol açan Birinci Dünya Savaşı’nın sonucu değil, başlatıcısı olarak tanımlanan bir geminin, Yavuz’un hikayesini yapmıştır. Söküldüğü gün devreye girip, günlerce o geminin söküm hikayesini yapmıştır ama ne yazık ki ülkemizin bir kaderi vardır. Sansür denilen şey. O filmin orijinallerini getirmek bana nasip oldu, yıllar sonra 1980’lerde New York’tan. O zamanlar ne yazık ki Türkiye’de o belgeseli yayınlamadılar. Şu anda ‘Kahraman’ın Sonu’ olarak onu izleme imkanımız var. Hakikaten insanlık tarihini, ülke tarihini özellikle Birinci Dünya Savaşı’nı anlatan bir kurmaca film.”

Ara Güler: “Fotoğraf, Gerçekten Bir Parça Koparmaktır”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın gecede yaptığı konuşmasında, Güler’in sözünün altını çizerek, “Foto muhabirliği tarihe düşürülmüş bir kayıt, tarihi dondurmak, o anı yakalamak aslında, bizim medeniyetimizin çok önemli değerlerinden birisine atıfta bulunuyor.” ifadesini kullandı.

Etkinlik öncesinde Ara Güler, Nevmekan’da “Bir Göz, Bir Makine ve Gerçek” başlıklı kitabını katılımcılar için imzaladı.

Coşkun Aral, Ara Güler ile Tanışmasını Anlatıyor

Kaynak & Fotoğraflar: AA