Dünyaca ünlü fotoğrafçıları sanatseverlerle bir araya getirmek ve fotoğrafçılara ilham vermek amacıyla bu yıl ilk düzenlenen Zeytinburnu Uluslararası Fotoğraf Festivali (Z FotoFest) başladı.

Türkiye Fotoğraf Vakfı ve Zeytinburnu Belediyesi iş birliğiyle bu yıl ilk kez düzenlenen Zeytinburnu Uluslararası Fotoğraf Festivali (Z FotoFest) başladı. Yann Arthus-Bertrand, Abelardo Morell, Martin Shoeller, Philippe Echaroux, Hung Cheng-Jen, Sama Alshaibi, Matthieu Paley, Rula Halawani, Tammam Azam, Liu Yuyang, Ami Vitale, Chandan Gomes, Corey Arnold ve Greg Segall gibi dünyaca ünlü fotoğrafçıların katıldığı uluslararası festivalde, Türkiye’den Ercan Aslan, Kamil Fırat, Ali Haydar Yeşilyurt, Mustafa Önder, Sinan Çakmak, Dinçer Özüarap, Bekir Dindar, M. Cevahir Akbaş gibi ünlü isimler de eserlerini sanatseverlerle buluşturdu.

DÜNYACA ÜNLÜ SANATÇILAR Z FOTOFEST’TE

Ekolojik çöküş ve yok olan doğayı, endüstriyel atıkları, çevre sorunlarını ve savaşlar karşısında çaresiz kalan insanı, göç ve kentleşmenin oluşturduğu tahribatı, tüketim toplumunun çöp sorunlarını, küresel ısınma ve iklim değişimini ve tüm bunlar karşısında yeryüzünün vahşi ve kışkırtıcı güzelliklerini karşılaştırmayı amaçlayan festivalde sanatçılar oksijen temasından yola çıkarak eko sistemde meydana gelen tahribatı gözler önüne sermeye çalışıyor.

Zeytinburnu Belediyesi Başkanlık Binası’nda 11 Şubat’a kadar devam edecek festivalde sanatseverleri 50’nin üzerinde sergi, sanatçı konuşmaları, rehberli sergi turları, ustalarla söyleşi, portfolyo değerlendirmeleri, fotoğraf ve belgesel film gösterimleri, seminerler ve özel atölyeler bekliyor.

17 ÜLKEDEN 56 FOTOĞRAF SANATÇISI KATILDI

Türkiye’nin önde gelen foto muhabirlerinden Coşkun Aral’ın da yer aldığı festivalin açılışında konuşan serginin Küratörü Prof. Ozan Bilgeseren, “İlkini düzenlediğimiz ZFotoFest’te çevreye karşı duyarlılığı ön plana çıkararak doğal hayatın korunmasına odaklanan çalışmaları sergilemek amacıyla tema olarak Oksijen’i belirledik. Sergi kapsamında 17 Ülkeden 56 fotoğraf sanatçısının eserini festivale taşıdık. Festival’de Yann Arthus-Bertrand, Abelardo Morell, Martin Shoeller, Philippe Echaroux, Hung Cheng-Jen, Sama Alshaibi, Matthieu Paley, Rula Halawani, Tammam Azam, Liu Yuyang, Ami Vitale, Chandan Gomes, Corey Arnold, Greg Segall, Kamil Fırat, Ali Haydar Yeşilyurt, Mustafa Önder, Sinan Çakmak, Dinçer Özüarap, Bekir Dindar, M. Cevahir Akbaş ve daha bir çok sanatçımızın eserlerinin yer aldığı sergiler, fotoğraf gösterimleri, paneller, belgesel film gösterimleri ve atölye çalışmaları yer alıyor. Çok kısa bir sürede bu tarihi binayı festivale hazırlayarak fotoğraf sanatına tutku’yla bağlı profesyonelleri ve genç sanatçıları bir araya getiren ve fotoğraf dünyasına bir festival daha kazandıran Zeytinburnu Belediyesi’ne, Türkiye Fotoğraf Vakfı’na ve aynı zamanda bir fotoğraf sanatçısı olan Başkan Murat Aydın’a, Festivalin Sanat Yönetmeni kıymetli arkadaşım Murat Gür’e, Sanat Koordinatörümüz Mesude Bülbül’e, festival ekibimize, gönüllü çalışan genç arkadaşlarıma ve açılışı onurlandıran sizlere çok teşekkür ederim. 11 Şubat’a kadar devam edecek olan festivalde fotoğraf severleri ağırlamaktan büyük onur duyacağız.” dedi.

“4 YIL BOYUNCA ÇOCUĞUN DEFTERİNDE ÇİZDİĞİ YERLERİ ARADIM”

Eserlerinde vefat etmiş bir çocuğun ardında bıraktığı not defterinde çizdiği şeyleri yansıtan ünlü fotoğrafçı Chandan Gomes, “Bulduğum defterde resimleri bir çocuğun çizdiğini öğrendim ama çocuğu bulamadım. Daha sonra vefat ettğini öğrendim. Bunun üzerine 4 yıl boyunca çocuğun defterinde çizdiği yerleri aradım, soruşturdum ve nihayet bu mekanları tek tek tespit edip fotoğraflarını çektim. En sonunda da kitap haline getirdim. Şimdi de burada sizlerle paylaşmış bulunuyorum.” ifadelerini kullandı.

Kaynak