Çeyrek asırlık meslek deneyimi ve dünyanın farklı noktalarından, bire bir tanıklıkla derlenen notlar. Coşkun Aral Instagram hesabında paylaşılan yakın tarihe dair çarpıcı Coşkun Aral fotoğrafları ve notlarından derlenen birkaç örnek şimdi burada. Coşkun Aral ve Haberci’yi takip etmek için: Facebook | Twitter | Instagram

“Güney Sudan’da Durum Daha İyiye Gitmedi”

Yüzünü güneşe dönmüş kampa yürüyen bu kadının açlıkla mücadelesi gölgesinden bile okunuyor. Medeniyetlerin kaynağı Nil, ona az da olsa yiyecek sağlıyor. Bu fotoğrafı 20 yıl önce çekmiştim, Güney Sudan’da durum daha iyiye gitmedi.

Moro Müslümanlarından IŞİD’e

Moro Müslümanları silahlara veda etmişti ama Suriye ve Irak’tan kaçan DAEŞ militanlarının bölgeye gelmesiyle silahlar tekrar gün yüzüne çıkarılıyor. İslam’ın kelime anlamı barış ama gel gör ki Müslüman dünyada savaş eksik olmuyor.

Kamboçya Soykırımı

1998 yılında bugün, #KızılKhmer liderleri #Kamboçya’da yaşanan ve milyonu aşkın insanın öldürüldüğü soykırım için özür diledi. Bakalım bundan sonra dünya sahnesinde kimler ne için özür dileyecek?

Büyük Sahra, Çad

Büyük Sahra’nın en verimli bölgesi #Çad. Mineral ve maden zengini toprakları, dışarıdan gelenlerin savaş alanı oldu. Zaman zaman vekalet savaşlarına da tanık oldu, hatta Türkler bile savaştı bu topraklarda. Umarım Çad insanı, kendi değerlerini kendilerinin işlediği refah ve huzur dolu bir geleceğe kavuşsun.

“Savaş, Yeniden…”

Neredeyse 40 yıl önce ilk kez sınır ötesine geçip Kuzey Irak’a geçtiğimde İdris Barzani’ye bağlı peşmegelerle tanışmıştım. Bir yandan Saddam diğer yandan Talabani güçleriyle savaşıyorlardı. Saddam gitti. Talabani vefat etti ama savaş yeniden gündemde…

Amerika’nın Lübnan’a Gelişi

23 Ekim 1983. Beyrut’ta Amerikan ve Fransız Barış Gücü Karargahlarına bomba yüklü kamyonlarla intihar saldırısı yapıldı. 241 Amerikan deniz piyadesi ve 58 Fransız paraşütçü öldü. Bu olaydan sonda neden Beyrut’ta olduklarını sorgulamaya başlayan Amerikalılar bir süre sonra Lübnan’dan çıktı. Amerikalılar’ın gelişi, Lübnan’da iç savaşın sona ereceği beklentisini doğurmuştu, bu beklenti boşa çıktı. Bu olayla Ortadoğu’da yeni bir terör metodu ortaya çıkmış oldu: bombalı araçlar ve intihar komandoları.

Dürziler

Ortadoğu’nun az bilinen halkı #Dürziler, kültürlerine has takkeleri ve şalvarları, #çocuk yaşta giymeye başlar. Osmanlılar’a başkaldırmış bu toplumun son liderlerinden fotoğraftaki Kemal Canbolat’ın baba Esad tarafından öldürtüldüğü söylenir.