Tarihin izlerini, tarihe iyi veya kötü çağrışımlarla mal olmuş yüzlerde de görmek mümkündür. İşte, Coşkun Aral’ın fotoğrafları ve notlarıyla yakın tarihten 9 isim ve çağrıştırdıkları.

“Hayatımın bu en zorlu yolculuğunda amacım Ruslar’a karşı vermiş olduğu direniş savaşıyla “Pançir Aslanı” lakabını alan Ahmet Şah Mesud’a ulaşmak ve onunla görüşen ilk gazeteci olmaktı.(…)

[su_button url=”http://haberci.com/2017/07/21/afgan-komutan-ahmet-sah-mesud/” target=”blank” background=”#e57069″ color=”#ffffff” center=”yes” icon=”icon: coffee”]Coşkun Aral’ın Kaleminden: “Afgan Komutan Şah Mesud”[/su_button]

Kral III. Mswati ülkesinin adını değiştirdi. Çarşamba günü yaptığı açıklamayla ülkesine artık Swaziland yerine eSwatini Krallığı deneceğini açıkladı. İngiliz sömürgesinden kurtuluşlarının 50. yılını kutlayan krallığın yeni adı aslında yeni değil.Swazi dilinde Swaziler’in yaşadığı yer anlamına gelen eSwatini, ülkenin sömürge dönemi öncesinde kullanılan adıydı.

Ünlü balıkçı Gregorio Fuentes, Ernest Hemingway’in teknesinde çalışıyordu. Hemingway,Yaşlı Adam ve Deniz romanındaki başkahraman Kübalı balıkçı Santiago’nun hayal ürünü olduğunu ifade etmiş olmasına rağmen, Fuentes son yıllarını turistlere Hemingway’le hikayelerini anlatarak geçirdi. Fuentes, Yaşlı Adam ve Deniz kitabını hiç okumadı ve 2002 yılında kanserden hayatını kaybetti.

CheGuevara ‘nın ikonik fotoğrafı Alberto Díaz Gutiérrez, bilinen adıyla Alberto Korda tarafından çekildi. Korda’nın devrimin simgesi haline gelen fotoğrafından hiçbir kazancı olmadı. Ta ki 2000 yılında bu fotoğraf bir alkollü içeceğin reklamında kullanılana kadar. Korda, mahkeme sonunda elde ettiği 50.000 ABD dolarını Küba’da çocuk sağlığı alanında kullanılmak üzere bağışladı.

Yeni kuşaklar bilmeyebilir ama bugün dünyaca ünlü sanatçı, sinemacı ve düşün insanı Abidin Dino’nun doğum günü. İstanbul’dan başlayan Sovyetler Birliği üzerinden Paris’e uzanan 70 yıllık mücadelesinde çağdaşı Picasso, Aragon, Chagall’la yakın dostluk kuran bu toprakların dünyaya kazandırdığı en önemli insanlardan biriydi AbidinDino. Büyük ustanın yaşamını merak edenler www.haberci.com’ dan “Merhaba Abidin” filmini izleyebilir.

[su_button url=”http://haberci.com/2017/10/23/abidin-dino-belgeseli-coskun-aral-ve-haberciden/” target=”blank” background=”#e57069″ color=”#ffffff” center=”yes” icon=”icon: coffee”]Abidin Dino Belgeseli | Coşkun Aral ve Haberci’den[/su_button]

Eski dost… İyi ki doğdun. Aramızdan ayrılalı 4 yıl oldu bile. Çalkantılı bir dostluktu bizimkisi. Güldük, eğlendik ama bir o kadar da kavga ettik. Acılara tanıklık ettik, görüntüledik, belgeledik. Barış özlemiyle savaşları anlatmaya çalıştık, yıllar mücadeleyle geçti ve sonra sen aramızdan ayrıldın. Toprağın bol olsun Savaş Ay.

Ustam Ara Güler ‘in dünyaya tanıttığı Afrodisias antikkenti Unesco dünya mirası listesinde.

Yaşar Kemal
Bu topraklar tüm canlarıyla seni, barış, hak ve adalet haykırışlarını özledi…

14. Dalai Lama.
Onunla birkaç kez görüşme imkanı buldum. Doğu Türkistan ve Tibet üzerine konuşmuştuk. 1989 yılında bugün Nobel Barış Ödülü’nün sahibi olmuştu.