İnönü Üniversitesi Sosyal ve Entelektüel Faaliyet Topluluğu (İNÜSEFT) tarafından düzenlenen 2’nci İnönü Edebiyat Günleri kapsamındaki  “Söz Düşün’ce Kağıda” temalı programa edebiyatçı yazar Coşkun Aral konuk oldu.

Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nusret Akpolat, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Ömer Çelik, Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcısı Muammer Zafer, İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi Arş. Gör. Dr. Nazlı Nalcı Arıbaş, topluluk üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Öğrencilerle buluşmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Aral, Ara Güler’i anlatan bir videoyu konuklarla paylaştı.

Program soru cevap şeklinde devam etti.

“Gazeteci hayat mı kurtarır yoksa bildirim mi yapar?”

“Mesleki duyarsızlaşma diye bir kavram var, kanıksama. Bir doktorun ilk ölümle onuncu ölüme verdiği tepki aynı değildir. Bu durumun fotoğrafçılıkta nasıl bir karşılığı var?” şeklindeki soruyu Coşkun Aral “Bizler robot değiliz. Bizler insanların kaçtığı yerlere koşarak gidiyoruz. Bizim gibi insanlar bunu yaparken kendi çabaları ve özverileriyle yapıyorlar. Biz bilgi taşıyan insanlarız. O acı çeken insanların durumunu aktaracak ne yazıdır ne görselliktir. Bizler bir kurtarma görevlisi değiliz. Ama oraya gidişimizdeki amaç yaşamayanlara bu olayı aktarmaktır.” şeklinde cevaplandırdı.

Aral, “Aylan bebek”  fotoğrafını çeken Nilüfer Demir için, o fotoğrafın dünyaya mülteciliğin ne demek olduğunu bir kere daha anlatmaya çalıştığını söyledi.

Dinleyicilerin “Keşke tanık olmasaydım dediğiniz bir an var mı ?” sorusuna ise Aral, şöyle cevap verdi:

“İnsanın insan yemesine de tanık oldum. Adamın ciğerini pişirip yediler. Liberya’da iç savaş vardı. Gözümün önünde çocuklar insan bedenlerini gövdelerinden ayırdılar ama ben bu görüntüleri çekmedim.”

Program sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nusret Akpolat, Coşkun Aral’a plaket takdim etti.

2’nci Edebiyat Günleri Üstün Destek Ödülünü ise Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Malatya Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’a verdi.  Mehmet Çınar’ın yerine ödülü Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcısı Muammer Zafer aldı.

HABER: Merve İNAN- Hatice YETMEN

Kaynak