Neredeyse yarım asırlık meslek hayatı boyunca biriktirdiği bilgi, belge ve görüntüleri YouTube kanalı ‘Coşkun Aral Anlatıyor’da anlatmaya başlayan duayen fotoğrafçı Coşkun Aral ile YouTube macerasını konuştuk.

YouTube’da son dönemde güzel şeyler de oluyor. Mecranın önemini fark eden ve bu alanda içerik üretmeye cesaret eden iş dünyasından ya da farklı endüstrilerden tecrübeli isimler bir bir YouTube’a katılıyorlar. Bu isimlerden biri de duayen fotoğrafçı Coşkun Aral. Aral’ın “Coşkun Aral Anlatıyor” isimli kanalı yayın hayatına başlayalı henüz çok kısa bir zaman olsa da, bu 1,5-2 aylık zaman zarfında kanal 65 bin aboneye ve 5 milyon dakika izlenmeye ulaştı. Kanalın ortaya çıkmasında Coşkun Aral’a verdiği destek ile en büyük pay sahibi kuşkusuz Timur Akkurt. Akkurt’a göre, Coşkun Aral’ın işin başında endişeleri olsa da bugün gelinen nokta bize böyle isimlerin YouTube ve diğer yeni medya araçlarında daha fazla olmalarının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Keza “Coşkun Aral Anlatıyor” kanalına baktığımızda videoların beğeni oranının alışık olmadığımız seviyelerde yüksek olmasının ve gelen güzel yorumların fazlalığı bu beklentinin sağlaması olarak karşımızda duruyor. Coşkun Aral’ın meslek hayatı boyunca biriktirdiği bilgi, belge ve görüntülerinden yola çıkarak üretilen içeriklerin olduğu kanalda pek yakında farklı konseptlerde içerikler de izleyiciler ile buluşacak. ‘Coşkun Aral Anlatıyor” kanalın hikâyesini Timur Akkurt Digital Age dergisi için Coşkun Aral’a sordu..

Coşkun Aral artık YouTube’da anlatıyor

Timur Akkurt: YouTube kanalını konuşacağız ama ben senin dijitali özellikle de akıllı telefonları odağına alan yeni tüketim toplum modeli hakkındaki görüşlerini merak ediyorum.

Coşkun Aral: Evet şu an da elimizde akıllı telefonlarımız var ve bu cihazlar bilgiye ulaşmakta bize hakikaten destek oluyor. Ama unutmamamız gereken ve daha doğrusu yeninden hatırlamamız gereken asıl mesele kitap. Katıldığım öğrenci toplantılarında, öğretmenlerin de ağzından duyduğum ülke olarak en büyük sıkıntımız okuduğunu anlamayan kuşaklar. Bunun temelinde ise akıllı cihaz bağımlılıkları yer alıyor. Ben telefon ya da teknoloji karşıtı değilim, kendim de kullanıyorum. Ancak telefonla elde edeceğimiz bilginin on mislini okuyarak, sorgulayarak, araştırarak elde etmemiz lazım. Aksi halde ne olur? Sadece fast food’la beslenen çocuklar gibi oluruz.

T.A: Obez oluruz…
C.A: Evet obez oluruz, sonra yerimizden kalkamayız. O hâle düşmemek için gençlere söylüyorum ne olur ve ne olur meraklı olun, araştırın hangi konu olursa olsun, sorgulayın.

T.A: Asıl sıkıntı o değil mi? Sorgulamıyorlar. Bir yerden aldıkları bilgi doğrudur deyip geçiyorlar. Gençlerin bilgi tükettikleri mecralara baktığımızda ağırlıkla sabun köpüğü içeriklerin üretilmesi de buna bir etken. Uzun zamandır söylediğim bir şey var. YouTube’da farklı alanlarda uzmanlık sahibi deneyimli isimler de içerik üretmeliler. “Coşkun Aral Anlatıyor” da tam böyle bir kanal oldu bence. Sen YouTube’da olmak hakkında ne düşünüyorsun öncelikle?
C.A: Ben öncelikle senin fikirlerini merak ediyorum…

T.A: Bana göre şu anda YouTube içerisinde herkesin her şeyi yapabileceğini düşündüğü bir dünya var. Ben her zaman şunu savunurum, her zaman anlatacak, gösterecek bir şeyin varsa yapabilirsin. Fakat 17 yaşında bir arkadaşımız çıkıp dünya meseleleriyle ilgili bir şeyleri okumuş ve takipçilerine anlatarak bilgi veriyor. Onu seyreden arkadaşlar da o bilginin doğru olduğuna inanıp ona göre kayıtlara geçiriyor. Ve bu bilginin doğruluğunu ya da yanlışlığını çoğu araştırmıyor. Şimdi burada senin bir ömürlük mesleki tecrüben var ve bu kanalda anlattığın her şeyin içerisinde sen varsın. İşte en kıymetlisi bu.  Bu kanalda neler yapmayı planlıyorsun, bize anlatır mısın?
C.A: Çok güzel bir konuya girdin. Açık söylemek gerekirse malzeme çok. Her şey doğduğum şehir Siirt’te başladı. İnanılmaz meraklı bir çocuktum. Hâlâ öyleyim. 1990’ların başında Haberci programını yapmaya başladım. O zamana kadar bu kadar dünyayı gezen, detaylara inen bir program yapılmamıştı. Ardından İZTV’yi kurduk. Orada da çok güzel projeler yaptık. Katar’lıların platformu satın alması sonrasında TV macerasına artık son verdim. Neredeyse yarım asırlık meslek hayatım boyunca biriktirdiğim bilgi, belge ve görüntüleri kanalımda anlatmaya başladım. Haberci programını izleyenler de ilgiyle izliyor. Çünkü programda yayınlanmayan kamera arkasında yaşananları da anlattığım için o bölümler nasıl yapılmışı duymak izleyenlerin çok ilgisini çekiyor. Bunun yanında tabii bir de yeni nesil bu olayları, değişik adetleri, inançları, kabileleri, ilk kez benden duydukları için ilgilerini çekiyor.

T.A: Anıların dışında da içerikler üreteceğini buradan söyleyebiliriz o halde.
C.A: Mesela yemek kültürü çok önemli. Hem dünya kültürünü öğrenmek için değerli hem yapması hem de izlemesi zevkli. Şimdi şöyle bir şey var; dünyanın en güzel ekmeklerini, peynirlerini üretebilen bir coğrafyadayız. Ama bu konudaki tecrübemizi insanlara doğru içeriklerle aktaramıyoruz. Kanalda bu konulara da yer vermek istiyorum. Mesela Fransa’nın güneyinde bir adam peynirden nasıl milyoner olur ya da ekmekten nasıl milyoner olur bunları anlatmalıyız. Bu insanlar marka olmayı nasıl başarmışlar? Bu detayları ortaya koyalım. Bunun yanında da o yemeklere meraklı olanlar, yapmak isteyenler için tarifler vermek de işin olmazsa olmazı. O zaman ne diyorduk? Kanalıma abone olmayı unutmayın!