Malezya yerlileri Dayaklar ve onların alt kolları, yakın geçmişe kadar “kafatası avcıları” olarak biliniyorlardı. Nedeni açık…

Peki bu şahsına münhasır kabileler bu kafataslarını neden, hangi metafizik güçlere karşı kullanıyorlar? Geçmişten bu yana yaşamları ve kültürleri nasıl? Cevabını, film tadında seyahatleriyle Coşkun Aral anlatıyor.

ABONE OLUN: youtube.com/CoskunAralAnlatiyor

Haberci.com
instagram.com/coskunaral
facebook.com/CoskunAralResmi
twitter.com/CoskunAralResmi

**

Borneo Adası’nda, Malezya’nın müslüman olmayan yerlileri Dayaklar’ın bir kolu olan İbanlar yaşıyor. İbanlar, en son kafatası avcılığı yapan kabile olarak biliniyor. Adanın nehirlerle parçalanmış coğrafyasında, özellikle su kenarlarında köyler kuran İbanlar, Malayca’da “kamkong” adı verilen uzunevlerde 10-15 aile birarada yaşıyorlar. Uzunevlerinde kedi, köpek ve horozlarıyla birlikte yaşayan İbanlar, nehir ticaretiyle yaşamlarını devam ettiriyor. Kahve, karabiber gibi ürünler ekip, bunları şehirlere ya da kendilerini ziyarete gelen turistlere satıyor. Kabile savaşları sırasında ve II. Dünya Savaşı yıllarında kafa kesmeleriyle ünlenen İbanlar, bugünlerde turistik turların bir parçası haline gelmiş durumda.

Kafatası avcılığı, bir zamanlar Dayaklar için erkekliğe geçişin sembolüymüş ve kestikleri kafa başına parmaklarına dövme yaptırırlarmış, bu da evlenmek istedikleri kızı almak için gerekliymiş. II. Dünya Savaşı’nda kesilen kafalar, artık turistik birer eşya. İbanlar, uzunevlerinde sakladıkları kafataslarını bulundukları yerden çıkarmak için özel törenler düzenliyor, bu törenlerle de turistlerden para kazanıyorlar.
Her ne kadar kafatası avcılığı yapılmıyor olsa da, bu geleneğin izlerini günlük hayatlarında görebilmek mümkün. Kuruttukları köpek ve domuz kafataslarıyla kesici aletler yapıyor ya da turistlere gösteri yapmak amacıyla hayvanları kurban ediyorlar.