Türkiye’de 35 yıldır aralıksız düzenlenen Yılın Basın Fotoğrafları 2020 Ödülleri açıklandı.

Türkiye’de 35 yıldır aralıksız düzenlenen Yılın Basın Fotoğrafları 2020 Ödülleri açıklandı. 6 bine yakın fotoğraf arasından 7 kategoride 34 fotoğraf ve 7 fotoğraf serisi ödüle layık görülürken, yılın fotoğrafı Sıhke Gölü’nün kuraklaşan çevresinde aç kalan sokak köpeği seçildi.

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği tarafından düzenlenen ve en eski fotoğraf organizasyonu olan Yılın Basın Fotoğrafları 2020 Yarışması sonuçları açıklandı. “Yılın Basın Fotoğrafı” ödülü bu yıl bir çevre fotoğrafına verildi. Aynı kareyle “Yılın Çevre Fotoğrafı” ödülünü de kazanan Depo Photos Ajansı foto muhabiri Savaş Onur Şen oldu. Şen, Van’ın İpekyolu ilçesindeki Sıhke Gölü’nün kuraklaşan çevresinde aç kalan sokak köpeğinin fotoğrafı ile ödülü aldı. TFMD Yılın Basın Fotoğrafları 2020 jürisi, insanların çevreye olan olumsuz etkisine ve küresel ısınma sonucunda doğanın geldiği noktaya dikkati çekti.

Yılın haber Fotoğrafları kategorisinde İhlas Haber Ajansı foto muhabirleri İsmail Coşkun’un Barış Pınarı Harekatı’nın ikinci günü terör örgütü YPG/PKK’nın işgali altındaki Tel Abyad’dan Akçakale’ye atılan bir roketten kaçan kadınların fotoğrafı birinci olurken, Ömer Çetin’in atamasının gerçekleştiğini öğrenen öğretmen Ayşe Altay, eşi ve çocuğunun mutluluk gözyaşlarını yansıtan fotoğrafı ikinci oldu. Bu kategoride üçüncülüğü Depophotos foto muhabiri Can Özer’in Kartal’da çöken binada enkaz altında kalan 5 yaşındaki Havva Tekgöz’ün kurtarılma anını gösteren fotoğraf aldı.

“Sıfır Atık”a destek

Yılın Basın Fotoğrafları 2020 Ödülleri’ne bu yıl çevre fotoğrafları damga vurdu. Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının desteği ile “Sıfır Atık” projesinin farkındalığına bir ödülle destek oldu. Tahsin Ceylan’ın ödül alan karesinde denizlerde insanın sebep olduğu kirlilik vurgulandı. AB Yeşil Düzen Özel Ödülü’nü ise Milliyet Gazetesi’nden Oğuz Yeter, İstanbul’da Kuzey Ormanları’ndaki taş ocakları fotoğrafıyla aldı. EPA foto muhabiri Erdem Şahin ise aynı temayla küresel ısınmanın neden olduğu kuraklaşmayı gösteren İstanbul’daki Güzelce Su Kemeri fotoğrafıyla mansiyon kazandı.

EPA foto muhabiri Erdem Şahin, Türk milli sporcuların asker selamı verdikleri fotoğrafla “Spor Toto Özel Ödülü”nü kazandı. Spor Toto Spor Fotoğrafları’nda ise yılın fotoğrafı Reuters’ten Kemal Aslan’a, Galatasaraylı futbolcuların şampiyonluk sevinci karesine verildi. Bu kategoride Sedat Yılmaz ikincilik, Onur Çam ise üçüncülük aldı. İlk kez uluslararası bir kupada finali yöneten Fransız kadın hakem Stephanie Frappart’ın karesiyle AP foto muhabiri Emrah Gürel mansiyon kazandı.

Geçtiğimiz yıl Moskova ve Amsterdam’da sergileri açılan ve yurt dışında ülke tanıtımına katkı sağlayan Türkiye Güzellikleri Kategorisinde ise birinciliği Hakkari’deki pirinç hasadı fotoğrafıyla Depo Photos’tan Mehmet Aslan kazandı. Bu dalda Hürriyet Gazetesi’nden Selçuk Şamiloğlu’na da Nemrut Dağı fotoğrafıyla ASKA Özel Ödülü verildi. Aynı dalda Cumhurbaşkanlığı foto muhabiri Murat Çetinmühürdar da İstanbul fotoğrafıyla TFMD Özel Ödülü aldı.

Mülteciler ödüllere yansıdı

Ev sahipliği yaptığı 4 milyona yakın mülteci ile dünyanın en büyük göçmen topluluğunu ağırlayan Türkiye ve çevresinde yaşananlar Yılın Basın Fotoğrafları Ödülleri’ne de yansıdı. Türkiye sınırında yaşananlar ve mültecilerle ilgili farklı kategorilerden 5 fotoğraf ve 3 fotoğraf serisine ödül verildi. SGDD adına verilen özel ödülü ise Hürriyet Gazetesi’nden Selçuk Şamiloğlu, İdlip’de eğitim gören çocuklar serisiyle kazandı.

Usta isim Ara Güler’in adını yaşatmak için lise ve üniversiteliler arasında düzenlenen “Ara Güler Özendirme Ödülleri”nde ise 2 fotoğraf ve 2 fotoğraf serisi ödül aldı. Mimar Sinan Üniversitesinden Emirkan Cörüt, Ara Güler Özendirme Ödülü’nü alırken, seri dalda da mansiyon kazandı. Ara Güler Özendirme Ödülü seri dalda ise Fatmagül Mercan’a verildi. Ara Güler Özendirme Ödülü’nün mansiyonu Ondokuz Mayıs Üniversitesinden Ozan Yazar’ın oldu.

Ödüller Haziran’da dağıtılacak

Toplam ödülü 45 bin lira olan yarışmanın ödülleri, Haziran ayında sahiplerini bulacak. Türkiye Foto Muhabirleri Derneğinin düzenlediği yarışmanın 35. yıl dönümü nedeniyle tören 100. yıl etkinlikleri kapsamında TBMM’de yapılacak. Ödül alan kareler, derneğin web sitesi www.tfmd.org.tr adresinde de görülebiliyor.