Coşkun Aral, Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da düzenlenen bir etkinlikte savaş muhabirliği ve mültecilerle ilgili anılarını paylaştı.
Galeri Valette’de “An Evening Talk With Coşkun Aral” başlığıyla düzenlenen programın açılışını Türkiye’nin Kuala Lumpur Büyükelçisi Başak Türkoğlu yaptı. Coşkun Aral’ın mültecilerle ilgili deneyimleri ve savaş muhabirliği anıları güncel bir konu olması nedeniyle ilgi çekti. “İkinci Dünya Savaşı’ndan Sonraki En Büyük Kriz” Aral, Güneydoğu Asya ve Ortadoğu’da meydana gelen savaşlar nedeniyle çok önemli mülteci sorunlarının yaşandığını söyledi. Aral, “1970’lerde Vietnam’da yaşanan savaş önemli bir mülteci krizi yaşattı. Buna ilave olarak Filipinler’de bir mülteci sorunu ortaya çıktı. Ayrıca geçmişten bu yana bölgedeki çeşitli adalarda ve özellikle Endonezya’da buna benzer durumlar meydana geldi” dedi. “Bugün ise, Irak’ta ve Suriye’de yaşanan ve Afganistan’da geçmişten beri süregelen savaş çok sayıda insanın göçüne ve mağdur olmasına yol açtı” diyen Aral, bu durumun hem Türkiye için hem de dünya için önemli bir sorun teşkil ettiğini belirtti.
Aral, mülteci hareketleri hakkında, “İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yaşanan en büyük mülteci krizini görüyoruz. Türkiye’ye sığınanların durumu diğer ülkelere göç edenlere göre daha iyi. Fakat savaş devam ederse mülteci sayısı artacak. Bunun için savaşın bir an önce durması gerek” dedi. “Fotoğraf, Savaşların Durmasında Çok Önemli” Aral, bu süreçte yaptığı çalışmalara dikkati çekerek, “Biz fotoğrafla, kitapla, sergiyle bu dramı dünyaya duyurmak istiyoruz. Bu şekilde duyurulur mu? Duyurulur. Aylan bebeğin fotoğrafına kadar Avrupa bu olayı ciddiye almıyordu. Fakat bir fotoğraf her şeyi değiştirdi. Yine Vietnam Savaşı’nda da Amerikan toplumunun bunu durdurması için fotoğraflar rol aldı. Foto muhabirliği tarihin akışını değiştirebilecek belgeyi ortaya çıkarmak için insanların canını ortaya koyduğu bir meslektir. Foto muhabiri olmaktan ötürü gurur duyuyorum” şeklinde konuştu.