Coşkun Aral’ın yalnızca savaş muhabiri ve belgeselci değil, bir lezzet avcısı ve bir kültür gezgini
olduğunu pek çokları bilir elbet. Ancak henüz bu yönüyle tanışmayanlar için, kendisinin yıllanmış tecrübelerinden derlediği yazıları ve konuşmalarını da bulmak mümkün.

Kurumsal eğitim ve motivasyon konuşmalarında da dünyanın en uzak coğrafyalarında kaydettiği görüntüler ve diğer materyaller eşliğinde anlattığı deneyimlerinin çok küçük bir kısmını, geçtiğimiz aylarda Hürriyet Kelebek eki için kaleme aldı Coşkun Aral. Okuyacağınız yazı, Hürriyet Kelebek’in 16 Haziran 2014 tarihli sayısında yer aldı.

Coşkun Aral’ın tatil sırları ‘Haberci’ Coşkun Aral, meslek hayatı boyunca onlarca ülkeyi gezdi. Farklı kültürleri tanıdı. Yunuslarla aşk yaşayan insanlara bile tanık oldu. Haber için gittiği şehirlerin geleneklerini inceledi, lezzetlerini öğrendi. Usta gazetecinin favori mekânları şunlar:

OTELLER

ŞİREHAN OTELİ /
GAZİANTEP

Şirehan Oteli Gaziantep Şahinbey ilçesinde yer alıyor. Gaziantep’te son yıllarda gözde konaklama mekânım orası. Ünlü gastronom Tahir Öztan tarafından eski bir şira imalathanesi olan bina butik otele dönüştürülmüş. Gerek işadamları gerekse aileler için mükemmel bir otel. Haziran fiyatlarına göre standart iki yataklı oda kahvaltı dahil 206 TL. (www.gaziantepsirehanhotel.com.tr)

SHMAYAA OTELİ /
MARDİN

Mardin Midyat’ta Shmayaa Oteli mimarisiyle büyüleyici. Restorasyondan önce 1600 senelik eski bir konak olan Shmayaa Oteli, bölgenin  güzel ve konforlu otellerinden biri. Muhteşem terasında yerel yemekleri ile birlikte Süryani şarabı mutlaka denenmeli. Ayrıca otelin mutfak şefi Mirzali ustanın sambusek böreği, kaburga dolması ve enfes içli köftesi de kaçırılmaması gerekenler arasında. Haziran fiyatlarına göre standart iki yataklı oda, kahvaltı dahil 229 TL. (www.shmayaa.com)

CHELTİKOV OTELİ /
KARS

Ünlü Rus yazar Puşkin’in Erzurum Yolculuğu’nda bahsettiği, tarihi, kültürü ve mimarisi ile görülmesi gereken Kars’ta tavsiyem Cheltikov Oteli. Rus işgali döneminde inşa edilen otel, özgün mimarisi ile bugüne kalan ender yapılardan biri. Kars’ta doğru dürüst otel niye yok diyenlere verilebilecek en güzel cevap Cheltikov. Kış yemeği olarak kabul edilse bile yazın da tadına doyulmayan Kars Kazı’ndan mutlaka tadın derim. Cheltikov Oteli’nde haziran fiyatlarına göre standart oda, kahvaltı dahil 158 TL’ye
kalabilirsiniz. (www.hotelcheltikov.com)

RESTORANLAR

RESTORANT PACO MARTİN
/ GRANADA \ İSPANYA

Bölgenin zengin mutfağına sahip Granada, hem Kuzey Avrupa’nın hem de Akdeniz ve Arap mutfağının izlerini taşıyor. Restoran Paco Martin size bu zenginliği sunabilecek bir restoran. Paco Martin’in mekân tasarımı çok şık ve hizmet kalitesi çok iyi. Başlangıç yemekleri arasında en ünlüsü ise soğuk servis edilen beyaz sarmısak çorbası. Bal ve meyvelerle tatlandırılan tavuk ve et yemekleri arasında tercih yapmak zor. Tatlılardaysa da bademli kek özgün lezzetler arasında. (www.abades.com/restaurantes/paco-martin)

KAFELER

LA CLOSERİE DES LİLAS
/ PARİS

 

İki yıl önce kaybettiğimiz ustam Gökşin Sipahioğlu’nun müdavimi La Closerie des Lilas favorilerim arasında. Lenin’den, Hemingway’e dünyaca ünlü  yazarların ve siyasilerin uğrak yeri olan kafe, şık restoranı ile Fransız mutfağının en özgün tatlarını deneme fırsatı sunuyor. Önceden rezervasyon gereken bu özgün mekân, ölmeden önce gidilmesi gereken kafeler arasında. (www.closeriedeslilas.fr)

LA PALETTE/ PARİS

Bir diğer kafe ise Paris’ten yolu geçen bütün ressamların uğrak yeri La Palette.  Rahmetli Abidin Dino
ile zaman zaman buluştuğumuz kafe, şimdilerde yeni kuşak sanatçıları ağırlıyor.
(www.cafelapaletteparis.com)