Eşsiz plajları ve renkli turizm hayatıyla tanıdığımız Tayland’ı bir de Coşkun Aral’ın gözünden görmeye ne dersiniz?

Eskiden neredeyse tüm alışverişin teknelerle yapıldığı Bangkok’ta, bu gelenek Uzakdoğu’nun Venedik’i olarak anılan Yüzen Pazar’da devam ediyor. Kanallar arasında dolaşan teknelerde akla gelebilecek her türlü ürünün, özellikle de meyve ve sebze satıldığı bu pazar sabahın erken saatlerinden öğlen vaktine kadar açık.

Coşkun Aral, Yüzen Pazar’ın ardından dünyanın en büyük hafta sonu pazarı olarak kabul edilen Chatuchak Pazarı’nı ziyaret ediyor. 35 dönüm üzerine kurulu pazarda 10 binden fazla tezgâh var ve günde 200 bin ziyaretçi bu tezgâhlara geliyor. Pazar, yasadışı ve nesli tehlikede olan hayvan alışverişine izin verdiği için kötü bir şöhrete sahip. Ama maalesef hayvan haklarıyla ilgili bu ihlaller ülke genelinde devam eden büyük bir sorun. Bangkok’ta geleneksel bir vakit geçirme etkinliği haline gelen Balık Dövüşleri de bunun en büyük örneği. Kavanoz ve şişelerde bekletilen Beta balıklarını dövüştürerek bahis oynayan birçok insan var.

Tropikal kuşakta bulunan ülkede oldukça etkili bir doğal yaşam var. Ve doğal yaşama ait olan birçok hayvan, maalesef turizm amacıyla kullanılıyor. Tayland kültürünün en önemli unsurlarından olan filleri korumak için devlet fil avcılığına karşı büyük önlemler alsa da, tamamen engellenebilmiş değil. Coşkun Aral, bu bölümde bir fil eğitmeninin ilginç hikayesini de ekranlara getiriyor. Cinsiyet değiştirip hayatına dansçı olarak devam eden bir fil eğitmeninin de yer aldığı bu bölümde, Budizm’in hoşgörülü yapısı sayesinde cinsel kimliklerini özgürce yaşayan ve dışlanmadan her türlü işte çalışabilen insanların yaşamına tanıklık ediliyor.

Tayland’da insanlarla hayvanların iç içe olduğu bir yer de Kaplan Tapınağı. 1994 yılında dünyaca meşhur Kwai Köprüsü’nün yakınındaki bir alana inşa edilen bu tapınakta kaplanlarla keşişlerle birlikte yaşıyorlar fakat maalesef bu tapınaktaki kaplanlar da bir turizm aracı olmaktan kurtulamamışlar. Tapınaklar ülkesi olarak bilinen Tayland’daki en önemli tapınaklardan biri de tamamı Tik ağacından yapılmış olan Doğruluk Tapınağı.