Benim Kızım Okuyacak (BKO), bir yılı aşkın süredir faaliyet gösteren bir toplumsal projedir. Amacı; kız çocuklarımızın eğitim süreçlerinin bütün aşamalarında yaşadığı her türlü ayrımcılığa dikkat çekerek, toplumsal farkındalık yaratmak ve onların eğitimine doğrudan ya da dolaylı katkı yapmak ve başarılarını görünür kılmaktır.

BKO, eğitimin sadece okuldan ya da derslerden oluşmadığı bilinciyle eğitimin – daha da önemlisi kişisel gelişimin- yaşamın her anında ve alanında olduğunu savunur ve bunun nitelikli kılınması için çalışmalar yürütür. Bu çalışmalarla özellikle toplumsal cinsiyet eşitsizliğini önlemek adına hayatın her alanında eşitliği sağlamak için kız çocuklarına yönelik çalışmalar yürütür. Farkındalık sağlayarak bu alanlardaki çalışmaların artması ve çeşitlenmesi için örnek oluşturur. Bu yüzden, BKO ekibi, birden fazla projesi ve çalışma grubuyla kız çocuklarını aydınlık bir geleceğe taşımayı kendine temel ilke edinmiştir.

Proje konumuz üzerinden “BENİM KIZIM OKUYACAK” temalı fotoğraf yarışması düzenleyeceğiz. Yarışma ile toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin sonuçlarını yaşayan kız çocuklarının ve onların bunun karşısında kendilerini var etme mücadelelerinin mercek altına alınmasını hedeflemekteyiz.  Bu vesile ile hem projemizin farklı çevrelere duyurulmasını sağlamayı, hem de fotoğrafçı gözü ile toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ve karşısındaki çabanın ne anlam ifade ettiğini gözlemlemeyi ve paylaşmayı amaçlamaktayız. Öte yandan bu deneyim sayesinde, gözlemleme çerçevesinin dışına çıkıp sanatın vurgusu ile ufkumuzun hep birlikte genişlemesini yarışmamızın ana hedefleri olarak belirledik.

Bu bağlamda Yarışma Komitesi,  BKO için, çocuk tanımının bebeklikten başlayarak yetişkinlik durumuna erme arasındaki tüm yaşları içerdiği vurgusunu yarışma bağlamında tekrardan ifade etmeyi gerekli görmüştür.

Bu sene ilkini gerçekleştirmeyi düşündüğümüz fotoğraf yarışmamızda yakın zamanda kaybettiğimiz değerli dostlarımızın adlarını da yaşatmak gibi bir görev edindik. Toplamda vereceğimiz 10 adet ödülün  9 adedini kaybettiğimiz değerlerimizin isimlerine ithaf ettik. 1 adet ödül ise web sitemiz üzerinden yapılacak halkoylaması ile belirlenecek.

Benim Kızım Okuyacak dostlarından ve aslen Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi (AÜTF)1985 mezunu çok değerli bir arkadaşımız Dr. Ufuk Önde, 2 Eylül 2018 tarihinde aramızdan ayrıldı. Tıp doktorluğunun yanı sıra, gezgin ve amatör bir ruhla fotoğraf ile uğraşan, “okumuş” bir kadın birey olan Dr. Ufuk Önde adına ödül verilmesi kararlaştırılmıştır.

BKO Gönüllüsü Ali-Özlem Çakmakçı çiftinin kızları Evrim ve Ekin Çakmakçı 6 ve 9 yaşlarında bir trafik kazası sonucunda 2 Temmuz 2018 tarihinde aramızdan ayrıldılar. “Trafik kazaları kader değildir” anlayışıyla özlemle andığımız çocuklarımız Evrim Çakmakçı – Ekin Çakmakçı adlarına da ödül verilmesi kararlaştırılmıştır.

16 Mart 2019 Tarihine kadar katılıma açık olan yarışmamız sonunda 3 Mayıs 2019 tarihinde bir sergi ve ödül töreni düzenlenecektir.

Yarışma Jürisi aşağıdaki isimlerden oluşmaktadır.

JÜRİ

Coşkun ARAL (Fotoğrafçı)

Tahsin AYDOĞMUŞ (Fotoğrafçı)

Gölnur CENGİZ (Fotografevi – İz Dergisi)

Mert FIRAT (Oyuncu – İhtiyaç Haritası Kurucu Ortak)

Alper FİDANER (Fotoğrafçı)

Burcu GÖKNAR (Fotoğrafçı)

Tülin KAYNAK (BKO Gönüllüsü)

Desislava Şenay MARTİNOVA (Fotoğrafçı)

Ali SALTAN (Belgesel Fotoğrafçı)

Köksal ŞAHİN (BKO Temsilcisi)

ETİK DEĞERLENDİRME KURULU

Serpil ERCİS (BKO Gönüllüsü)

Ezgi KOMAN (Çocuklar İçin Daha İyi Bir Dünya Girişimi)

Betül ULUKOL (Sosyal Pediatrist)

Erkal TÜLEK (BKO Temsilci)