Duayen foto muhabiri Ara Güler ile 40 yılı aşkın dostluklarının anısına gazeteci ve foto muhabiri Coşkun Aral tarafından hazırlanan “Bu Dünya Böyle Dünya” belgeselinin ilk gösterimi Tahran’da gerçekleştirildi.
Adını Coşkun Aral’la 1986 yılında açtıkları ‘Bu Dünya Böyle Dünya’ adlı sergiden alan belgesel, 40 yılı aşkın dostluklarının anısına Aral tarafından hazırlandı ve yapımcılığını Müge Aral üstlendi. Coşkun Aral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belgeselin ilk gösteriminin gelen talep ile Tahran’da gerçekleştirildiğini, istek oluşması durumunda Türkiye ve diğer ülkelerde de izleyiciyle buluşacağını ifade etti.
BELGESELDE HEM BELGELEDİĞİ ANLAR HEM DE ARA GÜLER’İN ANILARI İŞLENİYOR
Belgeselde Ara Güler, belgelediği anları hem de kendi dünyasından renkli anıları işliyor. Güler, ülke tarihindeki dönüm noktalarıyla kesişen aile hikayesini, çocukluğundan başlayarak anlatıyor. Sanat, bilim ve kültür alanlarında dünyanın kaderini belirleyen kişilerle kurduğu dostluklar ve onların hayatlarından kısa kesitlere de yer verilen belgeselde, Ara Güler’in ağzından kendi kariyerinin de dönüm noktaları izleyiciyle buluşuyor.
Belgeselde Ara Güler, kendine has üslubuyla hem hayatın anlamını sorguluyor hem de gençliğinin ilk heyecanlarını anlatıyor.
Prömiyerin ardından Ara Güler için düzenlenen panelde konuşan ‘Ara Güler Universal’ projesinin sahibi Fransız küratör Patrice Vallette, belgeselin duygu yüklü ve çok başarılı olduğunu belirterek, insanlara ne kadar fazla şey gösterilebilirse o kadar iyi olacağını ve bunun da fotoğraf, video ve belgesel ile mümkün olduğunu söyledi. Vallette, Aral’ın Güler’den ilham aldığını ve duayen gazeteci ile başlamasının kendisi için büyük bir şans olduğu değerlendirmesinde bulundu.İranlı foto muhabiri Seyfullah Semendiyan da belgeselde Ara Güler’in kendi hayatını anlattığını ve bu tür çalışmaların çok nadir görüldüğünü dile getirdi. Semendiyan, Güler’in uzmanlık gerektiren konularda da yeterli bilgiye sahip olduğunu ve bunun da kendisini ayrıcalıklı kılan bir özellik olduğunu kaydetti.
“Kayıp Tarihin Anısı” Sergisi
‘Ara Güler Universal’ projesi kapsamında gerçekleştirilecek “Kayıp Tarihin Anısı” sergisi, İran’ın başkenti Tahran’da sanatseverlerin ziyaretine açıldı.
Gazeteci ve foto muhabiri Coşkun Aral da Ara Güler’in öğrencisi olduğunu, 1977’den itibaren onun atölyesinde basın fotoğrafçılığına ilişkin çalışmalarını başlattığını ve 1986 yılında da ilk ortak sergiyi açtıklarını anlattı. İran’da dünyaca ünlü çok sayıda basın fotoğrafçısının olduğunu ve hepsinin Ara Güler’i çok iyi tanıdığını aktaran Aral, bu ülkedeki bütün sanat ve basın fotoğrafçıları için duayen sanatçının evrensel bir değer olduğunu vurguladı. Aral, “Ara Güler, Türkiye’mizin dünyaya kazandırdığı yerel ve uluslararası değerleri en iyi anlatan bir basın ve fotoğraf sanatçısı, gezgin ve müthiş bir insan. Ara Güler bizim evrensel bir değerimiz.” diye konuştu.
Güler’in geçen yüzyılın dünyaca en ünlü insanların portrelerini çektiğini hatırlatan Aral, “Ara Güler, Türkiye ve İstanbul’umuzun adeta gözüdür. Onun tarihe kazandırdığı olağanüstü arkeolojik alanlar ve yine onun sayesinde keşfedilen ve keşfedilmeye hazırlanan bölgeler var.” ifadelerini kullandı. Aral, 1986 yılından itibaren çalışmaya başladığı Ara Güler belgeselinin geçen hafta bittiğini ve ilk gösteriminin sergi kapsamında İran’da yapılacağını söyledi.